Home >> Recepten >> Geflambeerde pepersteak met gemengde sla en frieten

Geflambeerde pepersteak met gemengde sla en frieten

Ingrediënten voor 4 personen: 

4 steaks van 3 à 4 cm dik
10 g grof gemalen peper
1 borrelglaasje cognac
4 dl kalfsfond
3 dl room
bakboter

Voor de gemengde salade:
100 g rucola
1 stronkje witloof
100 g jonge spinazie
100 g veldsla
1 rode ui
½ komkommer
1 appel
4 el maïsolie
2 el citroensap
peper en zout
1 el honing 

Voor de frieten:
1 kg frietaardappelen
zout

mayonaise

Bereiding: 

Haal je steaks een kwartiertje voor de bereiding uit de koelkast en laat ze even rusten. 

Spoel de rucola, spinazie en veldsla, droog in een slazwierder en doe in een grote slakom. Snipper het witloof in fijne repen, snijd de appel in lucifers en de komkommer in heel fijne plakjes. Verdeel over de slakom. 

Maak een vinaigrette. Meng de olie met het citroensap, de honing, peper en zout. Zet de vinaigrette even aan de kant en schenk ze net voor het serveren over de sla, hussel de sla goed om alle groenten en de vinaigrette te mengen. 

Snijd de geschilde aardappelen in de gewenste dikte. De ene heeft graag dikke, de andere heeft liever heel fijne frietjes. Spoel de rauwe frietjes en dep ze droog met een keukendoek. Bak de frieten in een voorverwarmde friteuse op 150°C gedurende 3 minuten. Laat uitlekken op keukenpapier. 

Wrijf de steak langs één zijde in met grof gemalen peper. Bak hem eerst op de peperkant gedurende 3 minuten. Draai om en bak de andere kant ook 3 minuten. Zo is je steak bleu gebakken. Voor saignant: laat de steak na het bakken nog 3 minuten garen in de oven. Voor steak à point: laat hem na het bakken 6 minuten verder garen in de oven. Of heb je liever bien cuit: laat de steak na het bakken 8 minuten garen in de oven. 

Laat de gebakken steak rusten op een warm bord, losjes met aluminiumfolie afgedekt, even lang als hij gebakken werd. Zo kan het vlees zich ontspannen en krijgen de sappen de kans om zich opnieuw over het volledige stuk te verdelen. 

Giet het vet uit de pan en flambeer de pan met cognac. Blus met fond, laat inkoken en werk af met een scheutje room. 

Verhoog de temperatuur van de friteuse tot 180°C en bak de frietjes nog 3 minuten tot ze mooi goudgeel en knapperig zijn. Serveer bij de steak en de salade. 

Serveer met zout en mayonaise.