Inspiratie voor je eindejaarsmenu

In de kijker Inspiratie

Binnen een maand is het Kerstmis. Dat lijkt nog lang, maar de Kerstman heeft zijn beste rode kostuum al klaargelegd – een maand vliegt zo voorbij. Borrelt de stress al op wanneer je aan de feestdagen denkt? Maak je geen zorgen, je Keurslager helpt je in je zoektocht naar een geslaagd feestmenu. Geen inspiratie? Geen probleem.

Een eindejaarsmenu opstellen is wendbaar zijn. Oma heeft toch nood aan stukje vlees, tante Greet moet en zal seizoensgroenten op haar bord krijgen. De kleinsten willen een lekker zoet dessert en opa wil opwarmen met een hartig voorgerecht. Voor ieder wat wils, maar jij en je keukenteam moeten het ook nog allemaal klaargespeeld krijgen. Of je nu in groot gezelschap of in besloten kring viert, er bestaat sowieso een formule die in de smaak valt én ook praktisch haalbaar is.

Gerechten voor een grote groep

Heb je een grote familie en schuiven ze tijdens feestdagen allemaal bij jou aan tafel aan? Het is niet evident om voor een heel leger te koken. Gelukkig zijn er recepten die relatief eenvoudig zijn en die je makkelijk in grote hoeveelheden kan maken. Denk aan stoofpotjes en ovenschotels. Een beetje voorbereiding, alles in de pot en dan traag laten garen. Vaak hoeft het niet meer dan dat te zijn.

Stoofpotje met hertWat dacht je van traag gegaarde varkenswangetjes dit jaar? Overheerlijk en niet al te veel gedoe. Voor de goede vertering zitten er ook asperges en aardappelen in dit smakelijke feestgerecht. Of een stoofpotje van hert met peperkoek, witloof, butternut en gebakken krielaardappelen. De heerlijke smaak van wild geeft dit stoofpotje een speciale toets. Smullen maar!

Of maak een roulade of twee. Je kan ze makkelijk samen in de oven laten garen en dan sneetjes snijden naar wens. Deze kalkoenroulade met champignons en walnoot, bijvoorbeeld. Voorzie afhankelijk van hoeveel bezoek je krijgt een aantal extra kalkoenfilets en verdubbel of verdriedubbel de hoeveelheid vulling. Zo heb je makkelijk eten voor een grote groep zonder veel poespas.

Voor de allerkleinsten die het liefst van al eenvoudig en vertrouwd hebben, kan je een schotel ovengebakken pasta voorbereiden. Makkelijker kan niet, maar we verwachten niet dat je nog veel overschotjes zal hebben ...

Tip: Je feestmenu een dag op voorhand voorbereiden? Stoofpotjes en rouladevulling kan je vaak helemaal of gedeeltelijk vooraf klaarmaken. Makkelijk, dan heb je niet te al veel stress op de grote dag.

Lekkere eindejaarsrecepten voor een kleine groep

Fazant met appelen, rozijnen en citroenAls je in besloten kring viert en je haalt rond de feestdagen graag je innerlijke sterrenchef naar boven, dan kan je het altijd wat grootser zien. Lekker wild met de perfecte garing, hartige of kruidige sausjes waarvan je knikkende knieën krijgt … Er is niets leuker dan heerlijke maaltijd die met liefde is klaargemaakt. Waag je aan deze fazant met appelen, rozijnen en citroen. Het is een ietwat uitgebreider recept, maar zeker de moeite waard!

Of probeer een lamsfilet met een korstje van hazelnoten. Speciale keuze, zo voor een eindejaarsmenu? Nochtans … Lamsvlees is licht verteerbaar en heeft een unieke smaak, perfect voor een speciale gelegenheid dus. En maak je geen zorgen, lamsvlees kan je gewoon het hele jaar door vinden.

We schakelen terug over naar wildvlees, want volgens sommigen is een eindejaarsmenu nooit volledig zonder een smakelijk wildgerecht. Voor hen kan je een hertenbiefstuk in cognacsaus maken. Als je nog nooit hert geproefd hebt, is dit jaar misschien een uitgelezen kans om je eraan te wagen. De cognacsaus geeft het gerecht een zalig complexe toets en biedt wat tegenwerk tegen de frisheid van de veenbessencompote. Onze tip: serveer er kroketjes of pommes duchesse bij. Daar gaan wij alvast van wegdromen.

Feestelijke voorgerechten

Om de eerste honger te stillen, wil je natuurlijk ook een voorgerecht of een aantal hapjes in je arsenaal hebben. Makkelijk maar smakelijk: een heerlijk wildsoepje. Dit gerecht heeft een serieuze waslijst aan ingrediënten, maar we beloven dat het de moeite is. De wildfond geeft deze soep een gelaagde smaak, het rijke assortiment aan paddenstoelen brengt ons terug naar de herfst. Wil je het liever wat eenvoudiger? Beperk je dan tot twee soorten paddenstoelen, of vervang de truffel door truffelolie. Niet helemaal hetzelfde, maar nog steeds overheerlijk.

Wildsoep met truffel en paddenstoelen

Wil je een aparte toets in je eindejaarsmenu, dan serveer je tataki van rund. Tataki is een Japanse bereidingswijze waarbij je vlees of vis kort schroeit in de pan, maar de binnenkant van het vlees ongeroerd laat. Zo heb je het beste van beide werelden: bomvol smaak én sappig. In dit recept werken we af ‘à la belge’ met een salade van witloof en appel en een dressing van walnotenolie. Maar voel je vrij om te experimenteren met zoet, zout en zuur. Sojasaus, gember en lente-uitjes zijn klassieke garneringen voor tataki.

En ja, het kan altijd makkelijker en toch net zo smaakvol. Spring eens binnen bij je Keurslager voor wildpaté en werk af met een mengeling van zoet en hartig. Je moet niet ver om wat inspiratie op te doen: probeer een trio van wildpaté met toast en confituur, of met chutney van appel en rozijn.

Heb je je gading nog niet gevonden? Snuister dan eens door onze feestrecepten of spring binnen bij je Keurslager. Hij schudt sowieso wel iets lekkers uit zijn mouw. Informeer al eens naar de feestfolder, misschien springt er wel iets uit het oog.