Tapas: gezellig samen met een hapje en een tapje!

In de kijker Inspiratie

Borrelen, foodsharing, aperitieven. Tapas kunnen het allemaal. Als hapje tussendoor, als voorgerecht of als volwaardige maaltijd … Deze kleine Spaanse gerechtjes kunnen altijd bekoren.

Wist je dat je bij je Keurslager lekkere tapasschotels vindt? Ga zeker eens langs!

Spanje

Tapas zijn van oorsprong Andalusisch en Baskisch. Door de siësta duurt de tijd tussen het middag- en avondmaal in het zuiden langer dan in het noorden van Europa. Tapas moeten die tijd overbruggen.

Vaak zeggen ze dat tapas ontstaan zijn omdat ze vroeger kleine hapjes – een schijfje worst of ham – gebruikten om hun glas sherry of wijn te bedekken en zo insecten weg te houden. Een andere verklaring is dat keizer Karel V beval dat Spaanse koeriers hapjes nuttigden bij hun wijn of bier tijdens hun talrijke stops langs herbergen. Daardoor zouden ze minder snel dronken worden.

Maak het zelf zonnig

Tapas zijn vooral gezellig. Daarom zijn ze overal ter wereld zo populair. Vooral in de buitenlucht smaken ze zo goed. De sfeer creëer je zelf.

Voor het ideale tapasfeestje heb je zonnige muziek, schoteltjes, vorkjes en lekkere drankjes als sangria of een cocktail nodig. En de hapjes? Laat die maar aan je Keurslager over. Vraag naar de kant-en-klare tapasschotel!

Start met koude tapas met charcuterie en kaas, gevolgd door warme hapjes als balletjes en kippenboutjes. Eindig bijvoorbeeld met een bolletje sorbet met wat munt voor een frisse toets.

 

En het tapje?

Laat je inspireren door deze frisse cocktails! Lekker bij al je tapas ...

Cocktail Valencia Smile

  • 1 cl citroensap
  • 25 g suiker
  • 2 cl Apricot Brandy
  • 2 cl vers sinaasappelsap
  • 8 cl crémant (of andere goede schuimwijn)
  • enkele muntblaadjes

Dompel de randen van de glazen even in een bodempje citroensap en daarna in suiker. Zet ze koel weg. Giet in ieder glas - in deze volgorde - 2 cl Apricot Brandy, 2 cl vers sinaasappelsap en 8 cl crémant. Giet zachtjes, zodat de glazen niet overlopen. Werk af met een muntblaadje.

Mocktail Golden Sunset

  • 50 cl grapefruitsap
  • 5 cl grenadinesiroop
  • 5 cl citroensap
  • 5 cl suikerstroop

Vul de shaker met de ingrediënten en een beetje fijngestampt ijs. Doe de rest van het ijs in een longdrinkglas. Schud de shaker krachtig en schenk de mix door een barzeef in het glas. Serveer met een rietje en versier eventueel met pompelmoes.