Tip van Kamiel: plan je maaltijden

Inspiratie

Het eeuwige dilemma: we eten graag lekker, maar tijd om uitgebreid te koken … dat is niet altijd een zekerheid. Sterker nog: in de drukte van de week kan de menuselectie er al eens te veel aan zijn. Kamiel springt in de bres! Plan je maaltijden met deze handige tips.

Zuinig en snel

Hét vertrekpunt van maaltijdplanning: zorgen dat je ingrediënten kan hergebruiken. Een hele bloemkool is te veel voor dat ene recept? Later in de week eet je een gerecht op basis van dat restje. Je moet iets meer nadenken, maar je spaart wel tijd én geld uit. Er belandt geen eten in de vuilbak, en je moet je bloemkool maar een keer snijden. Gewoon bewaren in de koelkast, en het is vliegensvlug klaar voor gebruik!

Denk ‘restjes’

Nog een voordeel: als je vooruit denkt, kan je rekening houden met restjes. Te grote porties verdeel je gewoon nog eens extra, dan heb je lunch voor de dag nadien! Geen zin om twee dagen hetzelfde te eten? Maak een grote portie lasagne, vries de overschot in, en je hebt eten voor weken.

Bespaar kastruimte

Overvolle koelkast? Puilt je voorraad uit? Een pak rijst gekocht terwijl je er nog twee had staan? Met een weekplanning kan je je baseren op wat je al hebt. Heel simpel: schrijf alle ingrediënten voor de hele week op, en bekijk dan je voorraad. Schrap alles wat je al hebt, en je hebt onmiddellijk je winkellijstje. Simpel!

Zondag kokkerellen

Ik blijf erop hameren: vooruit denken vergemakkelijkt de boel. Op zondag kan je groenten snijden, vlees bakken, sauzen maken … Door de week is dat weer een zorg minder. Je kan zelfs ingrediënten invriezen per recept. Nadenken niet meer nodig!

Hou het interessant

Gaat het vlot? Daag jezelf dan eens uit! Plan oude vertrouwde gerechten in, maar een avond per week probeer je een nieuw recept uit. Zo blijft het interessant én blijf je bijleren.

Hopelijk kan je met deze tips de druk wat van de ketel halen. Krijg je een avond niet ingevuld? Dan kan je natuurlijk gewoon eens naar de frituur ofzo. Zelf vind ik dat ook altijd smullen!

Smakelijke groeten,
Kamiel de Keurslager