Hoe bak je de perfecte steak?

In de kijker Inspiratie

Steak van de beste kwaliteit bij je KeurslagerSteak is een van de favoriete stukken vlees van je Keurslager ... én zijn klanten. Steak met frieten is dan weer een van de lekkerste én makkelijkste gerechten van ons landje. Toch krijgen onze Keurslagers nog vaak deze vraag: "hoe bak ik een perfecte steak?"

Wel, dat leggen we je graag even uit.

Eerst en vooral. Koop steak van degelijke kwaliteit. De beste kwaliteit vind je natuurlijk bij je Keurslager. Niet onbelangrijk, want een goed stuk vlees heeft echt zo veel meer smaak.

Zo bak je een steak ... zoals het hoort!

  • Breng het vlees op kamertemperatuur. Haal hem dus enige tijd voor het bakken uit de koelkast.

  • Gebruik geen al te grote pan. De steak(s) moet(en) precies in de pan passen.

  • Doe boter in de pan als die heet is.

  • Kruid ondertussen je steak met zout en peper.

  • Als de boter niet meer schuimt, leg je je steak in de pan.

So far, so good. Nu hangt het ervan af of je je steak bleu, saignant, à point of bien cuit wilt. 

 

De perfecte steak bij je Keurslager

bleu

  • Laat de steak 1,5 minuut bakken op hoog vuur. Draai hem om en bak hem ook aan de andere kant 1,5 minuut.

saignant

  • Laat de steak 1,5 minuut bakken op hoog vuur. Draai hem om en bak hem ook aan de andere kant 1,5 minuut.

  • Zet het vuur lager. Laat beide kanten van de steak nog 1 minuut extra bakken.

à point

  • Laat de steak 1,5 minuut bakken op hoog vuur. Draai hem om en bak hem ook aan de andere kant 1,5 minuut.

  • Zet het vuur lager. Laat beide kanten van de steak nog 2 minuut extra bakken.

bien cuit

  • Laat de steak 1,5 minuut bakken op hoog vuur. Draai hem om en bak hem ook aan de andere kant 1,5 minuut.

  • Zet het vuur lager. Laat beide kanten van de steak nog 3 minuut extra bakken.

Belangrijk!

De fout die mensen maken: de steak meteen na het bakken serveren! Het is essentieel dat de spiervezels zich ontspannen, waardoor het vlees malser wordt.

  • Laat de steak dus rusten:

    • op een warm bord,

    • afgedekt met aluminiumfolie,

    • zo lang als de gaartijd.

Eenvoudig, toch? Nog advies nodig? Vraag zeker raad aan je Keurslager!

Kijk het allemaal nog eens na in deze video