Je Keurslager maakt je wild!

Inspiratie

Vanaf het begin van de herfst tot pakweg eind januari krijgt wild weer een speciaal plekje in de koeltoog van je Keurslager. En dat is goed nieuws: wild is niet alleen lekker, maar ook gezond én duurzaam. Jawel, het jachtseizoen is weer helemaal geopend!

 

Op jacht!

Vele mensen denken dat de jager enkel tijdens de herfstmaanden naar buiten gaat om te schieten. Maar net als een boer moet een jager eerst zaaien voor hij kan oogsten. Daarvoor moet hij bomen en struiken planten, hagen snoeien, zwerfvuil opruimen, wildakkers aanleggen zodat de dieren er in alle rust en met de nodige voedselvoorzieningen kunnen leven om zich voort te planten.

Dieren

 

Strikte regels

Een lekker stukje wild is de kers op de taart van een jager die zijn bestand goed beheert. Een jager ‘oogst’ ook maar een gedeelte uit de populatie om die in stand te houden. Daarbij hanteert hij strikte schiettechnieken om onnodig leed te voorkomen.

 

Wild, duurzaam én gezond

Wild is een op-en-top natuurlijk product. Omdat de dieren in de natuur leven en er hun voeding halen, zou je kunnen zeggen dat het hét biologische product bij uitstek is. Jagers zijn intensief betrokken bij het beheer van diersoorten en biotopen. Daardoor merken ze ook vaak als eerste problemen met de biodiversiteit op. Om die biodiversiteit te beschermen zijn jagers betrokken bij het herstel en de ontwikkeling van biotopen.

Trio van wildpaté
Trio van wildpaté

 

Het wildseizoen

Het wildseizoen begint eigenlijk al half augustus. Dan vind je al wilde eend bij je Keurslager. Vanaf 1 oktober is het de beurt aan bosduiven en groot wild, en vanaf 15 oktober tot eind januari gaat de algemene jacht open met onder andere fazanten en hazen.

 

Voor elk wat wilds

Het wildaanbod is enorm uitgebreid. Je hebt grootwild, zoals reeën, everzwijnen en edelherten. Kleinwild omvat hazen en pluimwild zoals fazanten en eenden. Voor elk stukje is er wel een specifieke bereiding of heerlijke saus. Vraag gerust tips aan je Keurslager.

Hertenbiefstuk
Hertenbiefstuk
Patrijs
Patrijs met portosaus

 

 

 

 

 

 

 

 

(Ge)wild op het menu

Het hoeft niet altijd biefstuk, kipfilet of varkenshaasje te zijn. Waarom ga je niet eens de wilde toer op? Zet je tanden in een heerlijk stukje hert, fazant of patrijs en geniet van die typische wildsmaak. Hier vind je alvast een recept voor gegrilde parelhoenfilet met bloemkool en aardappelpuree. Een echte aanrader!

Meer inspiratie nodig? Ontdek onze andere wildrecepten.

 

Recept: gegrilde parelhoenfilet met bloemkool en aardappelpuree

 

INGREDIËNTEN (4 personen)

Parelhoenfilet

 

• 4 parelhoenfilets
• 14 g suiker
• 12 g zout
• ½ tl kardemompoeder
• 8 kruimige aardappelen
• ½ bloemkool
• 2 bosuitjes
• 30 g boter
• 100 ml room
• geraspte nootmuskaat
• zeezout

 

BEREIDING

Snijd eventuele oneffenheden van de filets, spoel ze af en dep ze droog. Meng de suiker, het zout en het kardemompoeder door elkaar. Wrijf de filets met het mengsel in en laat 45 minuten intrekken.

Verwarm de oven op een temperatuur van 175 °C. Schil intussen de aardappelen, kook ze beetgaar en giet af. Laat het deksel op de pan.

Snijd de bloemkool in roosjes. Maak de bosuitjes schoon en snijd in ringetjes.

Leg de filets en de bloemkoolroosjes in een pan. Bak de filets aan beide kanten mooi bruin en bak de bloemkoolroosjes tot ze beginnen te kleuren.

Neem de filet en de bloemkoolroosjes uit de pan. Verwarm de boter in een pan op het vuur tot ze mooi goudbruin is.

Stamp de bloemkoolroosjes met de aardappelen, de boter en de room. Meng het geheel goed. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Snijd de filets doormidden en verdeel de puree over de borden. Bestrooi met de bosuitjes en het zeezout.

 

Smakelijk!