Wijn en bier voor elk feestmaal!

Inspiratie

Bij een lekkere maaltijd hoort een al even heerlijk drankje. Maar hoe kies je de beste combinatie? Is een rode wijn de perfecte keuze voor bij die steak, of serveer je liever een stevig biertje? Zolang je drinkt wat je lekker vindt, is een foute keuze onmogelijk. Toch volgen hier enkele tips om je favoriete gerecht extra te doen schitteren met de perfecte combo.

Intensiteit

Hét motto van foodpairing, we kennen het allemaal. Bij rood vlees drink je rode wijn, bij wit vlees of vis drink je wit. Als je die raad volgt, kan je eigenlijk al niets verkeerd doen. Maar je loopt wel een heleboel combinaties mis die je zouden kunnen verbazen. Een beter advies: baseer je op de smaakintensiteit van een gerecht. Je gerecht en je drank moeten aan elkaar gewaagd zijn. Je wijn moet bijvoorbeeld kunnen opboksen tegen al de aroma’s van een lekkere steak. Een delicaat slaatje is meer gediend met een al even verfijnde wijn, of een frisse pilsner.

Bonustip: Let op de dominante smaak in je recept in plaats van op de vleessoort. Gegrilde vis met een karaktervolle saus kan even sterk smaken als steak!

Complementeren of contrasteren?

Je kan foodpairing ruwweg op twee manieren benaderen. Ofwel ga je voor complementerende smaken. Een slaatje met een zure en frisse vinaigrette kan je bijvoorbeeld combineren met een witte wijn met bijpassende zure toets. Langs de andere kant kan je net voor contrast kiezen: kruidig bier bij varkensribbetjes bijvoorbeeld. Het bittere profiel van het bier brengt het vette karakter van het varkensvlees sterker naar voren, en omgekeerd.

Tip: what grows together, goes together!

Als dit je allemaal wat veel lijkt, dan kan je altijd deze vuistregel volgen. Regionale gerechten gaan vaak goed samen met bijhorende streekproducten. Kaas en wijn uit dezelfde Franse streek zijn vaak een heerlijke combinatie, net zoals ibericoham hand in hand gaat met een temperamentvolle Spaanse ribera del duero. Wijk natuurlijk ook af van deze regel, de beste ervaringen vind je op de minst gekende paden! Het ligt voor de hand om florentijnse steak te combineren met chianti omdat ze van dezelfde streek komen. Een Argentijnse malbec van de andere kant van de wereld kan daarentegen ook heerlijk zijn bij je ‘bistecca’.

Om je op weg te helpen zijn hier al wat topcombinaties om uit te proberen

  • Spaanse rioja wijn met paella

  • Sauvignon blanc met makreel afgewerkt met citrus

  • Riesling of een lagerbier met pikante gerechten, zoals een Thaise curry

  • Guinness met stoofvlees