Verwarm de oven voor tot 180°C. Snijd de schoongemaakte groenten in kleine blokjes. Neem een grote pan, verhit er de olie in en smoor de ui en de knoflook glazig. Voeg gehakt, worstvlees en groenteblokjes toe. Roerbak alles 15 minuten en voeg dan de rode wijn, de tomatenblokjes, basilicum en peper en zout toe. Laat 30 minuten zachtjes koken, tot alles gaar is. Kook de pasta met zout 6 tot 8 minuten. Giet af en voeg een beetje saus toe, om de pasta kleur en smaak te geven. Neem een ovenschaal van 10 cm hoog en 25 cm doorsnede. Vet in met wat boter. Leg het grootste deel van de pasta in de ovenschaal en hou in het midden plaats vrij voor de saus. Schep de saus in het midden en dek af met de rest van de pasta, zodat de saus goed afgedekt is. Strooi de blokjes en geraspte kaas bovenop. Zet 20 minuten in de hete oven. Laat de schotel afkoelen en stort de pasta uit op een schaal.
Caciocavallo is een Italiaanse kaas die wordt geproduceerd van koemelk en/of schapenmelk in de regio's Abruzzen, Basilicata, Calabrië, Campania, Molise, Apulië, Sardinië en Sicilië. De kaas is herkenbaar aan zijn typische kegel- of peervormige uiterlijk. Caciocavallo kazen worden vaak per twee aan elkaar gebonden om ze hangend te laten rijpen.