Reuze Gamba al ajillo met escalivada

4 personen

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 8 reuze gamba's, gekuist door je Keurslager
  • verse look
  • 2 afbakbroodjes
  • 2 rode paprika
  • 2 gele paprika
  • 2 rode ui
  • 6 tenen look
  • peper en zout
  • verse peterselie
  • 150 ml olijfolie

Bereiding:

Mix 150 ml olijfolie met 6 gepelde tenen look en een handvol verse peterselie. Kruidt het oliemengsel met peper en zout.

Doe de reuze gamba's in een grote diepe schaal en overgiet met ongeveer de helft van het oliemengsel. Laat ze een paar uurtjes marineren.

Ondertussen kunnen we de groenten voor de escalivada klaarmaken op de barbecue!

Zorg voor mooi gloeiende kolen, we hebben wat hitte nodig.

Blaker de 4 paprika’s en de rode uien zwart op de barbecue. De schil mag langs alle kanten volledig zwart zien! Haal de zwarte paprika’s en uien van de barbecue en doe ze in een plastieken bakje met deksel en laat ze zo gerust een half uurtje staan. Op deze manier gaan ze verder stomen en kan je erna de zwarte schil heel makkelijk verwijderen!

Haal de paprika’s en uien uit hun bakje en verwijder de schil. Doe bij de paprika’s ook de zaadlijsten weg. Snij alles in lange repen.

Schik de escalivada mooi in een een schaal of kom en zet in de koelkast.

Snij de afbakbroodjes in stukken en hou opzij.

Gril de reuze gamba’s op de barbecue tot deze gaar zijn. Normaal is je barbecue nog warm genoeg van de groenten, maar niet meer té heet voor je gamba’s.

Doe ze in een grote schaal en giet er nog een beetje lookolie over.

Gril de stukken afbakbrood ook op de barbecue en bestrijk ze nadien ook met het oliemengsel.

Haal de escalivada uit de koelkast, besprenkel met wat gewone olijfolie, en kruid met peper en zout.

Schik de gamba’s, de escalivada en de gegrilde broodjes mooi op tafel en bestrooi het geheel met wat verse peterselieblaadjes!

Tip van je Keurslager!

Dit is een écht zomers gerecht! Maak alles op de barbecue of in de grillpan. Begin met dit recept gerust een paar uurtje op voorhand, zo kunnen de gamba’s marineren en heb je rustig de tijd om de groenten voor de escalivada klaar te maken op de barbecue.

Voor een meer pittig resultaat kan je ook altijd een rood pepertje mee in de marinade van de gamba’s doen!

Jouw Keurslager in de buurt