Hoe werkt een airfryer?
De naam doet vermoeden dat een airfryer een vervanging is voor de frietketel, maar niets is minder waar. Het is eigenlijk gewoon een kleine oven: een airfryer circuleert in hoog tempo warme lucht over het voedsel. De warme lucht circuleert in een airfryer zelfs sneller dan in een gewone oven, daarom krijgt je gerecht sneller een krokante korst zonder de binnenkant al te veel uit te drogen.
De voordelen van een airfryer:
Je moet weinig of geen olie gebruiken. Ideaal als je vetarm wilt eten.
De meeste gerechten garen sneller in een airfryer omdat de warme lucht sneller circuleert in een kleinere ruimte.
Vocht dat vrijkomt bij het bakken wordt naar buiten geblazen. De drogere omgeving zorgt ervoor dat eten in een airfryer sneller gaart en meer kleur krijgt bij het bakken.
Omdat een airfryer compacter is dan de gemiddelde oven, verbruikt hij vaak ook minder energie.
Hoe gebruik je een airfryer?
Een gebraad in de airfryer? Ja, het kan. Maar het resultaat zal niet optimaal zijn. Waarop moet je letten wanneer je een airfryer gebruikt?
De airfryer werkt het beste voor kleine porties
Omdat het zo belangrijk is dat de warme lucht goed kan circuleren, gebruik je de airfryer beter voor kleinere porties. Een kipfilet kan perfect in de airfryer, maar een hele kip braden is al wat moeilijker. Zorg ervoor dat je de airfryer niet te vol steekt, zo krijg je het beste resultaat.
Gebruik een kleine hoeveelheid vetstof
Je kan zonder vetstof bakken in een airfryer, maar een kleine hoeveelheid olie of bakspray doet toch wonderen. Eerst en vooral om te vermijden dat voedsel aan het rooster of mandje blijft plakken. Daarnaast gaan ook de smaak en de kleur erop vooruit als je een dun laagje olie op je vlees smeert, zeker als het van nature weinig vet heeft. En je moet echt maar een kleine hoeveelheid vet gebruiken, een peulenschil in vergelijking met hoeveel vet je nodig hebt in de frietketel of braadpan.
Welk vlees kan je klaarmaken in de airfryer?
Je kan echt bijna alles bakken in de airfryer, maar sommige gerechten zijn meer geschikt dan andere. We overlopen even de belangrijkste soorten.
Gehaktballen zijn ideaal voor de airfryer
Zin in heerlijke gehaktballetjes? De airfryer is je beste vriend. Tip: spray een beetje bakspray op het mandje of rooster van de airfryer, zo vermijd je dat de gehaktballen blijven plakken of uit elkaar vallen wanneer je ze uit de airfryer haalt. Draai ze ook minstens één keer om tijdens het bakken zodat de gehaktballen gelijkmatig garen en aan elke kant een mooie kleur krijgen.
Sappige kipfilet in de airfryer
De airfryer is perfect om een lekker sappige kipfilet mee te maken. Het vlees krijgt zelfs een mooie, bruine kleur dankzij de hete lucht. De kip is snel klaar, maar droogt niet te vlug uit. Perfect! Maak een marinade of kruidenmengeling om je stukje kipfilet een smaakboost te geven. Let op: vlees gaart nog even verder nadat je het uit de airfryer haalt. Je mag kipfilets dus uit de airfryer halen wanneer de interne temperatuur nog net iets lager is dan gewenst. Kipfilet is veilig én sappig bij 70 tot 72° C.
De beste ovengroentjes maak je in de airfryer
Wist je dat de airfryer echt geweldige groentjes kan bakken? Sommige groenten, zoals courgette of aubergine, bevatten veel water. Dat water verdampt in de oven met als gevolg dat je groentjes stomen in plaats van bakken. Bij een airfryer (of een goede convectieoven) heb je dat probleem niet: de stoom die vrijkomt, wordt onmiddellijk naar buiten geblazen. Het gevolg? Krokante, lekker gebakken groentjes.
Steak maak je beter klaar in de pan
Sommige stukken vlees zijn niet echt geschikt voor de airfryer. Ja, je kan een steak gerust bakken in de airfryer, maar het resultaat zal niet ideaal zijn. De kans dat de binnenkant te droog is en de buitenkant onvoldoende kleur heeft, is best groot. Steak bakken in de pan? Daar hebben we ook heel wat tips voor![1]
Varkenskotelet in de airfryer
Varkenskotelet is dan weer uitermate geschikt voor de airfryer. Extra lekker met een heerlijke kruidenmengeling of barbecuesausje. Opgelet: hoe dikker de kotelet, hoe beter. Een dun stuk vlees droogt sneller uit, en dat wil je natuurlijk vermijden. Net zoals een kipfilet, haal je de kotelet uit de airfryer voor de gewenste interne temperatuur bereikt is. Voor varkenskotelet is dat 60 tot 70° C.
Frietjes in de airfryer
De hamvraag: kan je lekker krokante frietjes maken in de airfryer? Jazeker. De frietjes zijn niet helemaal hetzelfde als wanneer ze gefrituurd zijn, maar ze zijn wel een stuk minder vettig. Je kan diepvriesfrietjes kopen die geschikt zijn voor de airfryer, dat staat meestal aangeduid op de verpakking. Maar je kan natuurlijk ook van nul beginnen.
Een tip: net zoals in de frituur, kan je je frietjes het best in twee stappen bakken. Eerst op 180 °C en haal ze dan even uit de airfryer. Spreid ze uit op een bakplaat en laat ze 30 minuten afkoelen. Daarna bak je ze de tweede keer op 200° C.
Op zoek naar meer inspiratie? Neem een kijkje bij onze recepten! Als het recept zegt dat je de oven moet gebruiken, kan je meestal ook wel de airfryer gebruiken. Zeker kleine, hapklare porties.