De zomer staat voor de deur. Ook dit jaar willen we van iedere mooie dag zo veel mogelijk genieten. Geen betere manier om dat te doen met een heerlijke barbecue. Met de tips en recepten van je Keurslager wordt je barbecue straks gegarandeerd, een groot succes.
Vaak valt de beslissing om een barbecue te organiseren pas op het allerlaatste moment. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het wisselvallige klimaat waarin we leven. Toch is het geen goed idee om je voor een barbecue te overhaasten. Een goede barbecue vraagt tijd. Veel van die tijd gaat naar de voorbereiding. Tracht je barbecue dan ook minstens een paar dagen vooraf te plannen, liever dan op een zonnige morgen te beslissen om dezelfde middag nog te barbecueën. In die paar extra dagen heb je dan ruim de tijd om een checklist aan te leggen, zodat er bij het barbecueën zelf niets fout kan lopen.
Kies een barbecuestel
Centraal bij het hele gebeuren staat het barbecuestel zelf. Kies voor een stel dat gebruiksgemak biedt. De barbecue moet letterlijk stevig op zijn poten staan, zodat je er in alle veiligheid een lekkere maaltijd op kunt bereiden. De voorkeur gaat hier dan ook uit naar een barbecuestel dat uit hoogwaardige materialen is vervaardigd, zoals email, roestvrij staal of gietijzer. Je moet ook kiezen of je met houtskool of met een gasbarbecue aan de slag wil.
Beide toestellen hebben voor- en nadelen. Je laat je keuze dan ook het best sturen door de soorten bereidingen die je met je barbecuestel wil maken. Over het algemeen duurt de aanmaaktijd van een houtskoolbarbecue een kleine drie kwartier, terwijl bij een gasbarbecue een voorverwarmtijd van een kwartiertje al volstaat. Bij de houtskoolbarbecue moet je af en toe wat houtskool toevoegen om het zaakje aan de gang te houden, terwijl een gasbarbecue blijft branden zolang er gas in de fles zit.
Het grootste verschil schuilt echter in het feit dat de houtskool- en de gasbarbecue niet hetzelfde type warmte produceren. Een houtskoolbarbecue haalt aan de oppervlakte temperaturen van 500 graden en meer. Ze produceert ook veel infraroodstralen die diep doordringen in de gerechten. De houtskoolbarbecue is daardoor het best te vergelijken met grillen. De hoge oppervlaktetemperatuur en de stralingswarmte laten toe om stukken vlees te grillen en ze toch mooi saignant te houden.
Een gasbarbecue gedraagt zich eerder als een oven. Ze produceert convectiewarmte, met een oppervlaktetemperatuur van maar 200 tot 250 graden. Dat is ideaal om bijvoorbeeld vis en kip te garen, maar laat niet toe om vlees echt te gaan grillen. Op een gasbarbecue zal een entrecote dan ook niet grillen maar garen, waardoor het resultaat eerder op rosbief zal lijken.
Sommige gasbarbecues zijn daarom voorzien van extra branders, zodat je er wel op kunt grillen. Het voordeel van de gasbarbecue is alvast dat je de warmte makkelijk kunt regelen. Wil je de gerechten sneller of trager grillen op een houtskoolbarbecue, dan moet je de rooster in de hoogte verstellen.