Ribbetjes van de barbecue vinden we allemaal lekker, maar als je liever niet in weer en wind staat te grillen, kun je ribbetjes ook in de oven klaarmaken. Hier zijn onze tips voor heerlijke, malse ovenribbetjes.
Heerlijke ovenribbetjes
Voor het bakken
Eerst en vooral: als je je ribbetjes ‘natuur’ hebt gekocht en er dus nog geen kruiden op zitten, heb je nog wat voorbereidend werk. Aan de achterkant van de ribbetjes zit een membraan. Sommige Keurslagers verwijderen het al op voorhand, maar je kan dit ook zelf doen. Peuter een hoekje los met een mesje en trek het er daarna af. Opgelet, dat membraan is best glibberig. Met een beetje keukenpapier heb je voldoende grip en is de klus zo geklaard.
Voordat je de ribbetjes in de oven schuift, geef je ze een smaakvolle boost door een zelfgemaakte kruidenmengeling aan te brengen. Heb je je ribbetjes graag pikant, dan laat je de cayennepeper aanrukken. Voor een kruidige toets haal je de komijn of de oregano boven. De meeste kruidenmengelingen bevatten ook suiker, want die karameliseert in de oven en dat zorgt voor een overheerlijke smaak.
Je kunt zelf experimenteren en af en toe proeven. Is de kruidenmengeling al lekker in je mengpotje, dan zal ze vast ook goed zijn op de ribbetjes. Hieronder geven we een lijst van kruiden en toevoegingen die je naar hartenlust kunt combineren. Probeer een evenwicht te vinden tussen zoet, zout en kruidig.
Komijn
Paprikapoeder (al dan niet gerookt)
Garam Masala
Cayennepeper
Chilipeper
Mosterdpoeder
Oregano
Rozemarijn
Lookpoeder
Uipoeder
Zwarte of witte peper
Zout
Verschillende soorten suiker
Smeer de ribbetjes ten minste twee uur voor het bakken in met de kruidenmengeling. Waarom zo veel op voorhand? Het zout in de kruidenmengeling breekt de eiwitten in het vlees af, waardoor het vlees sappiger blijft tijdens het bakken.
Hoe bak je ribbetjes in de oven?
Wikkel de ribbetjes eerst stevig in aluminiumfolie voordat je ze in de oven plaatst. Dit houdt de sappen vast en zorgt ervoor dat de ribbetjes heerlijk mals worden.
Ribbetjes zijn het lekkerst als je ze traag en gestaag laat bakken, zo worden ze boterzacht. Laat ze langzaam garen in een voorverwarmde oven (120°C tot 135°C) gedurende 2 tot 3 uur.
Voor een knapperige afwerking en een mooie bruine korst, haal je de ribbetjes uit de aluminiumfolie voor het einde van de baktijd. Laat ze ongeveer een half uur tot een uur onbedekt bakken, zo krijgen ze die onweerstaanbare crunch waar we allemaal zo gek op zijn. De binnenkant blijft dan weer heerlijk sappig.
Ovenribbetjes zijn klaar wanneer het vlees bijna van het bot valt, maar nog net stevig genoeg is om niet uit elkaar te vallen bij de minste aanraking. Een kernthermometer is niet zo geschikt om de gaarheid van ribbetjes te testen omdat het zo’n dun stuk vlees is en de temperatuur sterk varieert rond het bot. Je kunt wel de tandenstokertest doen: als de tandenstoker makkelijk door het vlees gaat, zijn de ribbetjes klaar.
Ovenribbetjes afwerken
Wil je nog een stapje verder gaan? Maak dan nog een barbecuesausje. Wat zijn de basiselementen van barbecuesaus?
Ketchup
Azijn (appelciderazijn of rodewijnazijn, bijvoorbeeld)
Iets zoets (esdoornsiroop, honing …)
Moeilijk is het niet: je doet al je ingrediënten bij elkaar in een kleine sauspan en zet die op een matig vuur. Verlaag de temperatuur zodra de saus begint te bubbelen. Laat dan nog even uitkoken en indikken (ongeveer 10 minuten). Klaar! Hieronder vind je een voorbeeldrecept.
250 ml ketchup
60 ml appelciderazijn
2 eetlepels esdoornsiroop
1 eetlepel bruine suiker
1 theelepel mosterd
Een snuifje zout
Een laatste tip om mee af te sluiten: smeer je gegaarde ribbetjes in met je zelfgemaakte barbecuesaus en leg ze nog even onder de grill. Door de intense hitte karamelliseren de suikers in de barbecuesaus. Om je vingers (letterlijk) bij af te likken. Smakelijk!