Doorgaan naar content

Bereiding

Ongeveer 60 minuten bereidingstijd

  1. Verwarm de oven op 180 graden.

  2. Smelt in een grote, diepe kleef pan of stoofpot wat boter en bak het gehakt zachtjes bruin.

  3. Snij ondertussen de ui en de 2 teentjes look fijn en doe ze meng in de pan, meng het geheel.

  4. Schil de wortels en snij ze in halve schijfjes, zet opzij.

  5. Zet het vuur wat zachter en voeg de runderfond, de gedroogde kruiden, de worcestersaus en de halve schijfjes wortel toe. Kruid met peper en zout en laat het geheel rustig pruttelen. Bijna alle vocht moet verdampen en de worteltjes moeten zacht zijn. Is dit laatste nog niet het geval, dan voeg je nog eens een half glaasje water toe totdat de wortels gaar zijn.

  6. Meng nu de 2 eetlepels bruine roux poeder door het geheel, zo gaat het mooi binden.

  7. Ook de diepvrieserwtjes kunnen nu zo in het mengsel, zo behouden deze nog wat beet én kleur.

  8. Meng de puree met de zure room en de cheddarkaas.

  9. Neem een grote ovenschotel (of aparte kleintjes, per persoon) en vul deze met het gehaktmengsel. Duw het goed aan met een grote lepel, het mag een ‘stevige vulling' zijn.

  10. Smeer hierover de puree en zet 30 minuten in de oven. Heb je tegen dan nog geen mooi bruin korstje, dan verhoog je nog even de temperatuur van je oven of zet je de grillfunctie aan.

Tip van je keurslager

Net zoals veel andere ovenschotels is ook deze Engelse klassieker een gerecht dat diende om overschotjes weg te werken. Verwar cottage pie niet met shepherd's pie, bij deze laatste wordt lamsgehakt gebruikt. Dus vervang het gehakt in dit recept en je hebt een shepherd's pie! Deze heerlijke ovenschotel is échte comfortfood, én je kan deze ook makkelijk op voorhand maken, super handig voor wanneer je volk ontvangt, enkel de oven nog in en klaar! Splendid, indeed…

Amerikaans gehakt trio op de BBQ: moinkballs, shotgun shells & armadillo eggs

Aziatische gehaktballetjes

Cottage pie