Doorgaan naar content

Bereiding

Ongeveer 60 minuten bereidingstijd

  1. Pel en snij de uien fijn.

  2. Verhit een grote kleefpan met wat olijfolie erin.

  3. Bak het gehakt mooi rul samen met de ui. Gebruik een pureestamper om het gehakt mooi fijn te krijgen.Er mag gerust een mooi korstje in de pan zitten, dat gaat extra smaak geven! Let er natuurlijk wel op dat het niet verbrandt.

  4. Wanneer het gehakt mooi bruin gebakken is, blus je het geheel met de rode wijn. 

  5. Voeg nu ook de tomatenblokjes, het tomatenconcentraat, de kaneel, het kruidnagelpoeder, de bouquet garni en de bouillonblokjes toe.

  6. Roer alles goed en laat het geheel op een zacht vuurtje pruttelen.

  7. De bedoeling is dat al het vocht inkookt, zo krijg je een hele droge saus, veel droger dan bolognaisesaus. Proef op het einde en kruid indien nodig met peper en/of zout.

  8. Wanneer de saus klaar is, ga je er nog eens met de pureestamper door en laat je de saus helemaal afkoelen. Zo wordt ze nog steviger, en dat gaat ervoor zorgen dat onze laagjes in de oven niet door elkaar gaan mengen.

    Tip: maak de saus in de ochtend of zelfs de dag ervoor!

  1. Kook de pasta al dente zoals vermeld op de verpakking.

  2. Giet de pasta af, doe ze terug in de kookpot en meng er een eetlepel olijfolie door. Laat de pasta 5 minuten afkoelen zonder deksel.

  3. Ondertussen neem je de eieren en scheid je het eigeel van het eiwit. Hou ze allebei apart.

  4. Na 5 minuutjes verkruimel je de feta door de pasta, roer alles goed door elkaar.

  5. Roer nu ook het eiwit van de 2 eieren door de pasta. Het eiwit gaat wat stollen in de oven en zo krijgen we een stevige pasta laag.

  6. Zet de pasta afgedekt opzij.

  7. Nu maken we de bechamelsaus, deze Griekse variant is een pak dikker en steviger dan dat wij gewoon zijn.

  8. Neem een kookpot en smelt op een middelmatig vuur de 100 gram boter

  9. Roer beetje bij beetje de bloem door de gesmolten boter. Laat even bakken tot je de geur van gebak ruikt.

  10. Neem nu een garde en roer ongeveer de helft van de melk ermee door. Klop het geheel rustig door elkaar tot je een gladde saus hebt.

  11. Doe nu hetzelfde met de rest van de melk, klop tot je een gladde, dikke massa hebt.

  12. Zet het vuur uit!

  13. Voeg een snuifje nootmuskaat, de Parmezaanse kaas en wat peper en zout toe. Laat nog een beetje Parmezaanse kaas over voor de afwerking.

  14. Laat de bechamelsaus 5 minuten afkoelen zonder deksel.

  15. Klop de apart gehouden eigelen los samen met een scheutje olijfolie.

  16. Na 5 minuutjes meng je het eigeel mengsel door de bechamelsaus. Doe dit niet sneller, want dan gaat het eigeel misschien garen!

  17. Zet de Bechamelsaus even opzij zonder deksel.

  18. Neem een grote, diepe ovenschaal en vet deze lichtjes in met olijfolie.

  19. Schik de pasta zodat de slierten ongeveer allemaal gelijk liggen, in de lengte.

  20. Druk zachtjes aan met een spatel.

  21. Verdeel de afgekoelde saus over de pasta. Probeer dit zo gelijk mogelijk te doen en druk ook de saus zachtjes aan met een grote lepel.

  22. Verdeel nu de dikke bechamelsaus over de gehaktsaus, druk opnieuw goed aan.

  23. Verwarm de oven op 180 graden.

  24. Zet de ovenschotel 30 minuten in de oven, heb je dan nog geen mooi korstje, dan zet je de grillfunctie even aan.

  25. Snij mooie stukken uit de pastitsio en werk af met een beetje Parmezaanse kaas.

Tip van je keurslager

Een klassieker uit de Griekse keuken, die bij ons eigenlijk helemaal niet zo bekend is. Het lijkt misschien veel op de Italiaanse lasagne, maar de smaken zitten helemaal anders bij pastitsio. Je kan dit gerecht makkelijk een dag op voorhand maken, erg handig dus. Verras je gasten met deze originele ovenschotel!

Traditioneel wordt pastitsio gemaakt met Griekse ‘pastitsio pasta’ en Griekse Kefalotiri kaas. Beiden zijn erg moeilijk te vinden bij ons, dus hebben we ze in het recept vervangen door bucatini pasta en Parmezaanse kaas. Vind je toch ergens de Griekse producten, dan kan je dezelfde hoeveelheden aanhouden!

Cottage pie

Dragon kip souvlaki met groene couscoussalade

Gehaktbrood met olijven en walnoten, omwikkeld met spek