Doorgaan naar content

Bereiding

Ongeveer 60 minuten bereidingstijd

Heb je een barbecue met deksel? Dan kan je heel de bereiding van de T-bone op de barbecue doen. Heb je een open barbecue, dan kan je het traag garen van de T-bone in de oven doen, en de afwerking op de barbecue!

  1. Bereid je barbecue met deksel voor om traag en op lage temperatuur te garen. Maak 2 zones in je barbecue: een helft met gloeiende kolen, en een ‘lege helft’. Zo creëren we een ‘directe zone’ (heet) en een ‘indirecte zone’ (geen rechtstreekse hitte).

  2. Hou een barbecue temperatuur aan van 100 tot 120 graden, met het deksel gesloten. (Of: verwarm je oven tot 110 graden.)

  3. Steek een kernthermometer in het dikste stuk van het vlees en leg de T-bone op de rooster, boven het indirecte gedeelte van je barbecue.
    (In de oven: leg de T-bone op een rooster in het midden van je oven, zorg voor een opvang schaal eronder!)

  4. Hou je barbecue ondertussen in het oog, we willen dat de temperatuur rond de 100 tot 120 graden blijft. Wordt je barbecue te heet? Zorg dan voor minder zuurstof toevoer.

  5. We garen de T-bone tot een kerntemperatuur van 50 graden. Reken hier een 3 kwartier tot een uurtje voor. We willen dit mooie stuk vlees graag saignant (medium rare), vandaar 50 graden, om na het uiteindelijke dichtschroeien en kerntemperatuur van een 53 à 56 graden te bereiken.

  6. Maak de maïskolven proper en grill ze boven de hete kolen, draai ze regelmatig. Ze moeten van binnen nog niet gaar zijn.

  7. Wikkel de maïskolven individueel in aluminiumfolie en leg ze naast het vlees boven de indirecte zone. Sluit de bbq.

  8. Schil en kook de aardappelen gaar, laat ze nadien afkoelen.

  9. Kook de mini asperges kort beetgaar. Voeg eerst een snuifje bicarbonaat toe aan het water, zo blijven de asperges mooi groen!

  10. Koel de mini asperges af onder koud stromend water en laat ze uitlekken.

  11. Kook de prinsessenboontjes ook kort beetgaar. Voeg opnieuw een snuifje bicarbonaat toe aan het water, zo blijven ze ook mooi groen!

  12. Koel de boontjes af onder koud stromend water en laat ze uitlekken.

  13. Spoel de kidneybonen en de witte bonen af en laat ze uitlekken.

  14. Snij de mini asperges en de prinsessenboontjes in stukjes

  15. Doe de prinsessenboontjes, de stukjes asperge, de witte bonen en de kidneybonen in een kom. Zet in de koelkast.

  16. Snij de afgekoelde aardappelen in stukjes en doe ze in een grote mengkom.

  17. Was en schil de groene selder. Snij de selder in dunne plakjes. Deze geven een extra ‘bite’ aan de aardappelsalade!

  18. Snij de lente ui in ringetjes en doe deze samen met de selder bij de aardappelen.

  19. Voeg  een beetje mayonaise toe en meng goed. We willen dat er aan alle ingrediënten een beetje mayonaise plakt, niet meer. Kruid de aardappelsalade met peper en fijn zout. Meng de fijngehakte peterselie eronder en zet in de koelkast.

  20. Wanneer de T-bone een kerntemperatuur heeft bereikt van 50 graden haal je hem van de barbecue (of uit de oven) en laat je hem een tiental minuten in een schaal onafgedekt rusten. Haal de kernthermometer eruit.

  21. Check of je kolen in het directe deel van je barbecue nog heet zijn, doe er desnoods nog wat bij.

  22. Grill nu de T-bone steak kort boven de hete kolen. Denk eraan: het vlees is al gaar, we willen nu gewoon een mooi barbecue korstje! Wees voorzichtig tijdens het omdraaien van zo’n groot stuk vlees.

  23. Laat de T-bone een 5 tal minuutjes rusten.

  24. Ondertussen kan je de maïskolven uitpakken en ook nog eventjes kort verhitten boven de hete kolen indien nodig.

  25. Neem een grote snijplank en snij de entrecote en de filet puur los van het been.
    Snij ze in plakjes van 1 à 2 centimeter. Schik ze daarna terug naast het been en kruid met versgemalen peper en grof zeezout.

  26. Serveer met de maïs, de aardappelsalade en de boontjessalade.

Tip van je keurslager

Welcome to America! Grote stukken vlees en gegrilde maiskolven. Met een T-bone steak kan je al eens uitpakken, zeker wanneer je hem perfect bereidt, en dat is eigenlijk niet eens zo moeilijk!

Een T-bone steak is eigenlijk een entrecote én een filet puur, verbonden met een T-vormig stuk been. De entrecote is vaak het grootste stuk, en bevat ook duidelijk meer vet. De filet puur is magerder en fijner.

Met de ‘reverse sear’ methode gaan we de T-bone steak eerst traag en op lage temperatuur garen tot de gewenste kerntemperatuur. Pas daarna schroeien we hem dicht boven hete kolen.

Amerikaans gehakt trio op de BBQ: moinkballs, shotgun shells & armadillo eggs

Aziatische gehaktballetjes

Chevapchichi met tzatziki en kruidig volkoren flatbread