Doorgaan naar content

Bereiding

Ongeveer 20 minuten bereidingstijd

 1. Neem het verse gehakt, was je handen, en maak 8 ruwe balletjes van ongeveer 100 gram elks. Het moeten dus zeker geen perfecte balletjes zijn. Zet de balletjes afgedekt met vershoudfolie in de koelkast.

 2. Pel de rode uien en snij er 1 in ringen, en de andere snipper je fijn. Doe ze beiden in een apart kommetje en zet opzij.

 3. Verwijder het steeltje en de harde stukken van de tomaten en snij ze in schijfjes, zet apart.

 4. Snij de ijsbergsla in dunne reepjes, zet apart.

 5. Meng de 3 eetlepels mayonaise met de eetlepel mosterd én een eetlepel augurkenvocht door elkaar. Roer ook de gesnipperde rode ui onder de saus. Zet de saus apart.

 6. Verhit een grote plancha of grote koekenpan. We willen een plat oppervlak, dus gebruik zeker geen grillpan. Een elektrische bakplaat, een barbecue met plancha of een Ofyr werken ook perfect, of zelfs nog beter door het grotere bakoppervlak.

 7. Wanneer je plancha heet is, leg je er een balletje gehakt op, dan een stukje bakpapier en met je burgerpers of steelpannetje druk je het balletje helemaal plat. Haal het papier eraf en laat de burger bakken. Doe dit met 4 balletjes.
  Nu lijken de burgers misschien heel groot, maar ze gaan tijdens het garen nog krimpen.

 8. Laat ze 1 tot 2 minuten bakken, draai ze dan om, en druk ze zachtjes nog eens aan met een spatel. Leg op elke burger nu een schelletje Chesterkaas. Laat ze zo opnieuw 1 tot 2 minuten bakken.

 9. Haal deze burgers van je bakplaat en doe hetzelfde met de overige 4 balletjes. Wanneer deze omgedraaid zijn en de kaas ligt erop, plaats je de eerste burgers erop, zodat je 4 torentjes van 2 burgers hebt. 
  Is je bakoppervlak groot genoeg, dan kan je ze natuurlijk alle acht in één keer doen.

 10. Tijdens dat de burgers bakken kan je de broodjes open snijden.

 11. Wanneer de burgers gaar zijn, haal je ze van het vuur en bak de je binnenkanten van de broodjes even aan in het vet dat achtergebleven is. Ze mogen mooi bruinen langs binnen, zo nemen ze alle smaak op!

 12. Nu gaan we de burgers ‘opbouwen’, alle 4 tegelijk:
  - We beginnen met de onderkant van het broodje, hier smeer je een eetlepel van het mayonaise mengsel op uit.
  - Daarop komt de dubbele smashburger.
  - Dan 2 tal schijfjes tomaat, daarop 2 schijfjes agurk.
  - Vervolgens bedek je het geheel met 1 of meer blaadjes krulsla
  en wat schijfjes rode ui.
  - De bovenkant van het broodje smeer je in met een halve eetlepel ketchup
  en daarmee sluit je je burger.

Tip van je keurslager

De smash burger, een hamburger trend die overgewaaid is uit, hoe raad je het, Amerika. Maar wat maakt deze burger nu zo speciaal? Bij deze hamburger vertrekken we van een balletje vlees dat platgedrukt, geplet wordt op een heet bakoppervlak. Hierdoor creëren we heel veel korst én dus ook smaak, daar zorgt de zogenaamde 'maillard reactie’ voor. En die reactie wordt bij een smashburger versterkt door dat grotere platgedrukte oppervlak van de burger. En de vleessmaak wordt zo dus ook versterkt, en dat is enkel een win-win wanneer je het beste gehakt van België gebruikt, dat van je Keurslager! In dit recept gaan we voor een klassieke ‘smashed cheese burger’, maar je kan natuurlijk alle kanten uit met smash burgers!

Aziatische gehaktballetjes

Chevapchichi met tzatziki en kruidig volkoren flatbread

Cottage pie