Doorgaan naar content

Bereiding

Ongeveer 30 minuten bereidingstijd

  1. Vul een kleine pot met water, breng aan de kook en kook de bloemkool helemaal plat. Giet af en zet opzij.

  2. Doe wat bakboter in een pan, en stoof de fijngesnipperde ui glazig.

  3. Was je handen. Meng het gehakt, de gestoofde ui, 1 ei en de peterselie door elkaar. Kruid met peper en zout én een theelepel 4 kruidenmix. Voeg indien nodig wat paneermeel toe voor een stevigere structuur.

  4. Rol de gehaktballetjes en bak ze op een matig vuur in een pan. Roer ze regelmatig om zodat ze mooi egaal bruin garen!

  5. Terwijl de balletjes rustig garen maken we de roomsaus. Mix de fond, de room en de platgekookte bloemkool tot een gladde saus. Kruid met peper en zout en laat de saus wat inkoken in een steelpannetje tot die de gewenste dikte heeft bereikt. Roer wat gehakte peterselie door de saus en hou ook wat peterselie over voor de afwerking op de borden.

  6. Serveer de balletjes met de warme roomsaus en de veenbessencompote, deze kan je warm of koud eten, wat jij en je gasten verkiezen! Smakelijk!

Tip van je keurslager

Koop je veenbessencompote bij je Keurslager.

Wil je een origineel bijgerecht bij de Zweedse balletjes? Probeer eens rucolapuree! Een gewone huisgemaakte puree waar je net voor het serveren verse rucola onder mengt.

Aziatische gehaktballetjes

Chevapchichi met tzatziki en kruidig volkoren flatbread

Dragon kip souvlaki met groene couscoussalade