Doorgaan naar content

Hoe maak je de perfecte hamburger?

De verschillende soorten hamburgers

We beginnen bij misschien wel het belangrijkste element van een geslaagde hamburger: het vlees. Kies voor je kant-en-klaar van de slager of maak je je eigen vleesmengeling? Welk gehakt is het beste voor een heerlijke hamburger? Hoe stel je de perfecte burger samen en wat voor kruiden en smaken verwerk je erin? We zetten de opties op een rijtje.

Kant-en-klaar

Er is niets mis met een kant-en-klare burger, wel integendeel. De meeste Keurslagers hebben verschillende heerlijke varianten in hun assortiment, van pure runderburgers tot speciaal gekruide bereidingen met een mix van vleessoorten. Neem een kijkje in zijn toog en je hebt in een vingerknip een maaltijd op tafel staan.

Welke soorten vlees gebruik je om hamburgers te maken?

Wil je liever een eigen creatie, dan kan je altijd zelf gaan experimenteren. De eerste keuze die je moet maken is het type gehakt. Opgelet: soms is gehakt al gekruid door de slager. Als dat het geval is, hoef je meestal niet te veel extra kruiden toe te voegen, tenzij je het gehakt een heel andere wending wilt geven. Iets verder lijsten we een aantal verschillende kruiden en smaakmakers op, maar eerst het gehakt:

  • Puur rundergehakt is natuurlijk de favoriet: de traditionele hamburger uit de Amerikaanse keuken bestaat meestal voor 100% uit rundvlees. Het zuiver rundergehakt dat je in België kunt kopen is meestal relatief mager en droogt sneller uit. Puur rundvlees kun je dus licht rosé bakken zodat het lekker sappig blijft, maar als er ander gehakt in het mengsel zit, dan moet je het natuurlijk wel helemaal gaar bakken.

  • Voor kalfsburgers geldt hetzelfde, kalfsgehakt is ook relatief mager en is ook wat neutraler van smaak. Als het gehakt ongekruid is, kun je gerust wat bijkruiden.

  • Varkensgehakt bevat meer vet en wordt dus vaak met runder- of kalfsgehakt gemengd. Zo heeft het geheel wat meer smaak en droogt het minder snel uit.

  • Kippengehakt is een goed alternatief als je op zoek bent naar een lichtere burger met minder vet. Dit gehakt is meestal ook stevig gekruid en je moet dus waarschijnlijk geen zout meer toevoegen (tenzij je houdt van heel gezout vlees).

Conclusie: voor de traditionele burger kies je voor puur rundergehakt of een mengeling van rund, kalf en/of varken. Ben je niet zeker of je het gehakt nog moet bijkruiden? Bak een klein stukje gaar in de pan en proef dan eens. Zo weet je perfect welk vlees je in de kuip hebt.

Hoeveel gehakt heb je nodig voor een doorsnee burger? Reken op ongeveer 100 à 150 gram gehakt per burger.

Hoe maak je zelf hamburgers?

Een burger maken is doodeenvoudig; je hebt er maar een aantal ingrediënten voor nodig. Veel recepten voegen nog een ei en wat paneermeel toe aan het gehakt omdat omdat de burger dan minder snel uit elkaar valt of uitdroogt. Deze toevoeging is niet noodzakelijk, maar helpt wel. Sommigen vinden dan weer dat deze toevoeging te veel impact hebben op de textuur en smaak, een ‘echte’ burger bestaat voor hen alleen uit vlees, zout en peper. Probeer beide methodes eens uit en ontdek zelf wat je verkiest.

Je hebt heel wat keuze op vlak van kruiden en smaakmakers. Hieronder vind je een aantal toevoegingen naast zout en peper:

  • Currypoeder en paprikapoeder geven je burger een warme, kruidige toets.

  • Cayenne- of chilipeper voor de vuurvreters. Je kunt natuurlijk ook fijngesneden verse pepertjes onder het gehakt mengen.

  • Bieslook, oregano, peterselie of andere tuinkruiden, zowel gedroogd als vers, kunnen je burger een heel andere wending geven.

  • Gedroogd ui- of lookpoeder en selderij voor een vleugje umami

  • Knoflook of gesnipperde ui of sjalot

  • Tomatenconcentraat geeft je burger een diepere smaak

  • Kaas op een burger kennen we allemaal, maar je kunt kaas ook onder het gehakt mengen. Lekker smeuïg! Halfharde kazen voegen wat romigheid toe, maar ook scherpe kazen geven je burger wat karakter.

  • Als je puur rundergehakt gebruikt, kun je een worcestershiresaus of sojasaus toevoegen. Het zijn echte smaakbommetjes die de burger ook wat steviger maken

Eenmaal je je ingrediënten en smaakmakers gekozen hebt, sla je aan het mengen. Dit zijn onze tips om je eigen burger te maken:

  • Kneed niet hard en druk het vlees niet te veel samen. Net genoeg om het tot een bolletje te vormen of om een schijf van 1,5 tot 2 cm dik te maken.

  • Het gehakt mag rechtstreeks uit de koelkast komen. Als het te veel opwarmt, verliest het snel zijn vorm.

  • Burgers krimpen tijdens het bakken, daardoor zal het midden wat bol worden. Maak de schijf wat dunner in het midden, dan ben je zeker dat hij gelijkmatig bakt.

  • Laat de gevormde burgers even opstijven in de koelkast, dan is de kans kleiner dat hij tijdens het bakken uit elkaar valt.

Aan de slag: hoe moet je burgers bakken?

Hoe bak je een klassieke burger?

Een ‘gewone’ burger bak je op middelhoge temperatuur bruin aan beide kanten. Er wordt vaak gezegd dat je burgers niet te vaak mag omdraaien, maar je kunt de burgers gerust een aantal keer ‘flippen’. Zeker dikkere burgers bak je beter traag en gestaag.

Als er kippengehakt of varkensgehakt in de burger zit, dan bak je hem helemaal gaar. Gebruik je mager rundvlees, dan kan je de burger ook rosé bakken.

Laat de gebakken burgers ook altijd even rusten voordat je ze serveert. Tijdens het rusten verdelen de sappen zich weer over het vlees, en dat zorgt natuurlijk voor een lekkerdere burger.

Onmiddellijk aan de slag?

Ciabatta burgers

Hoe bak je een smash burger?

Ken je de smash burger? Deze Amerikaanse uitvinding zit boordevol smaak en is helemaal niet moeilijk om te bereiden. Om een smash burger te maken, vorm je het gehakt tot een balletje in plaats van een schijf. Dat balletje druk je plat op een hete, platte bakplaat of pan. Hoe platter je het gehakt duwt, hoe meer het in contact komt met het bakoppervlak en dus hoe meer de burger een smaakvolle, bruine korst krijgt.

Belangrijk: leg eerst een beetje bakpapier op het balletje voordat je het platdrukt met een stevige spatel of steelpannetje. Anders blijf je gehakt onherroepelijk plakken.

Wil je meer weten? Ontdek ons recept. We leggen de methode in geuren en kleuren uit.

Smash burgers

Welke toppings gebruik je op een hamburger?

Burgers bestaan in alle vormen en maten en met allerlei toppings. Zin in een frisse, zomerse hap? Dan is een yoghurtdressing misschien wel iets voor jou. Of misschien een burger met gepekelde rode ui?

Als je liever een hartige lekkernij hebt, dan kun je het houden bij de klassieke burger met spek, kaas of uiringen. Vuurvreters kunnen een chiliburger proberen. Met andere woorden: voor ieder wat wils!

Tip: kies een sla met wat crunch. De combinatie van verschillende texturen maak je burger zoveel beter.

Heb je er honger van gekregen? Snuister eens door onze recepten of spring eens binnen bij je Keurslager!