Verwarm de oven op 180 graden.
Neem een grillpan en laat deze rustig op temperatuur komen. Grill de pancetta totdat deze een mooi korstje heeft gekregen. Dit kan je ook op de barbecue doen, voor net die extra rokerige smaak!
Snij de pancetta in grove stukken en mix de stukken in een blender helemaal fijn.
Neem een grote mengkom en was je handen.
Meng het gehakt, 100 gram van de fijngemalen pecorino, de gehakte pancetta en de peterselie tot een mooi geheel. Kruid met een beetje peper. Zout is niet nodig want de pancetta én de pecorino zijn al zout genoeg!
Rol nu mooi balletjes ter grootte van een (kleine) golfbal. Zo zou je een 24 balletjes moeten, hebben 6 per persoon.
Leg de balletjes op een bakplaat met bakpapier en zet ze in de oven op 180 graden,voor 20 minuten. Er kan wel wat vocht uitkomen dus leg ze niet gewoon los op de rooster bijvoorbeeld.
Nadat de balletjes gaar zijn kan je ze nog even aanbakken voor de lekkere korstje, of je kan je oven even kort op grill stand zetten.
Breng een grote pot met gezouten water aan de kook en kook de bucatini 2 minuten korter dan aangegeven op de verpakking.
Zet het vuur af en laat de pot met pasta én pastawater staan.
Verhit een grote pan en voeg 1 koffielepel vers gemalen zwarte peper toe. Laat deze kort even roosteren en blus met een pollepel pastawater. Laat even doorkoken.
Schep nu de pasta mee in de pan, er mag gerust wat pastawater mee in de pan belanden.
Schud de pasta mooi door het ‘peperwater’ en voeg een beetje gemalen pecorino toe. Laat verder koken. Herhaal het schudden, pecorino toevoegen en koken tot je bijna al je kaas hebt gebruikt. Voeg indien nodig pastawater toe zodat het geheel vochtig genoeg blijft. Het zetmeel in het pastawater gaat samen met de kaas zorgen voor een mooie gladde saus die elke pastasliert net mooi bedekt!
Proef of de pasta gaar is, een beetje al dente mag zeker!
Schep de pasta op de borden, leg de balletjes ertussen en werk af met nog wat gemalen pecorino en wat verse zwarte peper van de molen.
Cacio e pepe met pancetta balletjes
Bereiding
Ongeveer 30 minuten bereidingstijd