Snij de filet open en snij een deel van de kalkoen in blokjes. Klop de filet plat en kruid met peper en zout.
Doe de blokjes in een cutter en mix ze glad, voeg er de room en het eiwit aan toe. Kruid af met peper en zout. Doe er wat fijngesneden platte peterselie, wat gebakken champignons en fijngesneden walnoten bij.
Smeer de vulling op de filet en rol op in aluminiumfolie. Kook de filet zacht gaar in kokend gezouten water en laat daarna afkoelen.
Snij de rest van de champignons en bak ze aan in boter of olijfolie. Kruid af met peper en zout.
Schil de aardappelen en kook gaar. Voeg er de boter en het eigeel aan toe en maak er puree van. Kruid met peper en zout. Voeg er eventueel wat fijngesneden platte peterselie aan toe. Leg de puree op aluminiumfolie en rol op. Laat opstijven in de frigo.
Kook voor de saus de bruine fond in met de porto en het sjalotje. Zeef de saus en kruid af met peper en zout.
Snij het vlees in dikke plakken en bak de plakken aan beide zijden mooi bruin aan in boter of olijfolie.
Snij de aardappelpuree in plakjes, leg op een bakplaat en bak ze in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende een 10-tal minuten.
Dresseer op een bord.