Verwarm de oven op 120 graden.
Snij de boven- en onderkant van de pompoen af.
Schil de volledige butternut.
Snij de pompoen in de lengte doormidden.
Verwijder de pitten en draderige binnenkant met een lepel.
Snij in partjes van een 2 cm dik.
Neem een grote mengkom en doe de pompoenpartjes erin.
Voeg volgende ingrediënten toe aan de mengkom: 3 el plantaardige olie, 1 kl droge tijm, 1 kl paprikapoeder en peper en zout.
Schud alles goed door elkaar zodat elk partje bekleed is met het kruidenmengsel.
Verspreid de pompoenpartjes op een vel bakpapier op een ovenschaal of -rooster.
Neem een mengkommetje en meng volgende ingrediënten tot een papje: 1 el Dijon mosterd, 1 kl lookpoeder, 1 kl paprikapoeder, 1 kl gedroogde tijm, 1 kl gedroogde salie, 1 et plantaardige olie en peper en zout.
Wrijf de kalkoenfilet langs alle kanten in met het mengsel.
Leg de kalkoenfilet in een ovenschaal en gebruik bij voorkeur een kernthermometer.
De kalkoen én de pompoen mogen tegelijkertijd in de oven, zo kunnen ze rustig garen. Ze mogen er zeker een uur in, tot de kalkoen een kerntemperatuur bereikt heeft van 65 graden. Dit meet je altijd in de binnenkant van het dikste deel.
Tijd genoeg om de saus te maken nu!
Pel en snij de sjalot heel fijn.
Stoof de sjalot in wat boter glazig.
Voeg de veenbessen toe en roer goed.
Giet de Kasteel Rouge erbij en laat een 5 minuutjes zacht koken.
Voeg de wildfond toe en laat nog eens 10 minuten zachtjes koken.
Nu mag je de helft van de veenbessen eruit scheppen, normaal zijn ze net zacht genoeg, maar nog niet te plat.
Bij de resterende saus voeg je nu 2 eetlepels veenbessencompote toe en een scheutje balsamico.
Laat inkoken tot een mooie dikke saus.
Mix de saus en proef. Te zuur? beetje honing erbij.
Zet het vuur uit en laat de saus afgedekt staan, de besjes die we eruit gehaald hebben moeten er nog niet terug bij.
Wanneer de kalkoen een kerntemperatuur van 65 graden heeft bereikt mag hij uit de oven.
De oven mag nu naar 240 graden, zo kunnen de pompoenpartjes mooi karameliseren.
Laat het kalkoengebraad een 5 tot 10 minuutjes onafgedekt rusten.
Verhit een koekenpan met wat boter én plantaardige olie erin.
Bak het kalkoengebraad langs alle kanten mooi goudbruin. Denk eraan: hij is al helemaal gaar, we willen nu gewoon die mooie korst.
Tijd om de borden op te maken!
Snij het gebraad in mooie plakjes en schik deze op de borden.
Schik er de pompoenpartjes naast en werk de kalkoen af met wat veenbessensaus.
Serveer moet een aardappelbereiding naar keuze
4 personen 👨👩👧👦
90 minuten ⏰
Belgisch, Een Tikkeltje Anders
Feestgerechten
Typisch Belgisch
Winterse Kost
Kalkoengebraad met geroosterde butternut en veenbessensaus
Bereiding
Ongeveer 90 minuten bereidingstijd
Tip van je keurslager
Je kan ook het gebraad in plakjes snijden en op een mooie grote schaal leggen, daarrond leg je dan de pompoenpartjes. Zo heb je een feestelijke schotel voor in het midden van de tafel!